Check this out

Sunday, February 14, 2016

RESEPI GYERANBANG (KUIH TELUR STREET FOOD KOREA)

Entri 118

Teks: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN
Foto: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN
 
Memandangkan saya mendapat beberapa pertanyaan bagaimana membuat gyeranbang ini, di sini saya kongsikan resepi mudahnya.
 
Gyeranbang (Egg Muffin/Cake)
 
Bahan-bahan: (Yield: 8 pcs)
 
3/4 tepung serbaguna atau tepung gandum
2 biji telur besar untuk adunan
1/2 cawan mentega (unsalted) dicairkan
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan susu segar/ susu cair
3/4 sudu teh baking powder
8 biji telur kecil
sedikit garam
sedikit mentega dicarikan untuk brushing
 
Cara-caranya:
 
1. Panaskan oven 160c -170c ataupun mengikut kepanasan oven masing-masing.
 
2. Tapiskan tepung bersama dengan baking powder serta secubit garam. Ketepikan
 
3. Gunakan whisk atau senduk kayu untuk kacau telur dan diikuti dengan gula.
 
4. Setelah sebati, masukkan campuran tepung yang ditapis tadi diikuti dengan susu dan mentega yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
 
5. Masukkan adunan ke dalam acuan sekadar tinggi 3/4 bekas sahaja. Kemudian pecahkan telur ke atasnya.
 
6. Tabur sedikit garam.
 
7. Bakar pada suhu 160c - 170c selama 20-25 minit. Oven saya jenis panas, jadi saya hanya gunakan suhu 160c sahaja.
 
8. Setelah masak, boleh disapukan sedikit mentega cair (jika perlu) untuk nampak berkilat.
 
Selamat mencuba.
 
 
 

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...