Check this out

Tuesday, March 1, 2016

MENTARI PAGI 29 FEBRUARI 2016

Entri 123
 
Teks: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN
Foto: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN
 
Alhamdulillah mentari pagi muncul lagi setelah beberapa hari cuaca agak mendung. Khabarnya, kualiti udara tidak elok. Saya menulis entri ini pada pagi 29 Februari 2016 dan hanya perasan pada malamnya bawa saya terlupa untuk tekan "publish". Jadi, saya harus edit sedikit ayat-ayat sebelum ini.
 
Seperti dijangka, cuaca mendung sebegitu menandakan awan berat, dan kelmarin Ahad, 28 Februari 2016 salji turun selebat-lebatnya. Saya kira, paling lebat dan tempohnya beberapa jam juga berbanding sebelum ini.
 
Sepatutnya musim bunga hampir tiba, tetapi nampaknya salji masih belum habis sepenuhnya. Rupanya ada pepatah Korea yang agak popular untuk musim ini yang berbunyi lebih kurang begini "the winter is jealous of the Spring flowers".
 
Tahun sebelum ini juga, salji yang terakhir turun pada awal bulan Mac. Petang semalam pun masih ada lagi salji halus turun bersama angin angin kuat, bersuhu -4c. Kalau diikutkan tahun sebelum ini, semalam sudah pun 1 Mac, tetapi tahun ini Tahun Lompat, jadi semalam adalah 29 Februari.
 
Ini adalah pemandangan di belakang rumah kami semalam. Masih ada lagi orang salji yang dibuat oleh anak-anak pada hari Ahad semasa salji turun. Sebelum ini, sewaktu salji turun mereka masih di sekolah. Jadi, salji terakhir kali ini (mungkin) mereka main sepuas-puasnya.
 
 
 
Hari kejadian, sebenarnya Papa pun turut sama join. Kebetulan waktu hujung minggu kali ini dapat dihabiskan bersama-sama, sangat bermakna untuk anak-anak.
 
Percubaan mengambil gambar keluarga sewaktu salji tengah turun dengan lebatnya. Kami hanya naik ke rooftop untuk menikmati momen itu. Di sini, bahagian paling atas apartment pun ditanam pokok-pokok persis berada di atas bukit.
 
 
Sekali imbas seperti di atas tempat tinggi, seperti di bukit. Tetapi boleh nampak tak ada kotak aircond di belakang saya? Ya, kami di atas salah satu bangunan di "hutan batu" rumah-rumah yang lain di Hannam-dong.
 
 
Snowball fight in action! 

2 comments:

  1. best main salji...tak pernah lagi mmerasa salji...rasa cuaca sejuk pernah lah....pecah bibir2 sbb sejuk sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg kak sejuk bibir kering dan pecah berdarah pun ada.sian anak2.selalu kena pakai losyen dan lipbalm

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...