Check this out

Tuesday, December 15, 2015

BEKERJA DI RUMAH : KENA MAHIR URUS MASA

Entri 99

Teks: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN

Bekerja di rumah merupakan impian rata-rata ibu/isteri/wanita pada masa kini yang mana kerjaya sebegini menjadi semakin popular.

Popular atas pelbagai faktor seperti tuntutan keluarga, anak-anak bertambah, masalah pengasuh, masalah syarikat dan sebagainya. Yang pasti, bukan untuk ambil jalan mudah bersantai-santai. Bukan. 

Apabila kita sudah commit untuk bekerja di rumah, kita perlu pastikan pengurusan masa adalah tiptop. Kita lah CEO, kita lah pengarah, pegawai, kerani, tukang cuci, tukang sapu, tukang masak dan sebagainya. Semuanya pakej. 

Kemudian, Key Performance Index (KPI). Semua orang tahu berkenaan KPI. Bekerja di rumah juga perlu ada KPI.  

Contohnya tukang jahit, berapa banyak produk perlu dijahit dalam masa seminggu. Tidak perlu KPI harian sebab saya faham mood tukang jahit ini ada masanya. Kadang-kadang ada hari nak gunting kain sahaja. Kadang-kadang ada hari nak lukis pelan sahaja. Ada hari nak tenung membelek kain-kain sahaja. Jadi, kita guna KPI mingguan. Satu hari mungkin tak jahit apa-apa, tetapi mungkin satu hari boleh jahit KPI satu minggu?

Jadi, apa yang menjadi kunci semua ini? Ya, MASA. Pengurusan masa yang mahir dan bijak membolehkan kita menguruskan semuanya dengan lancar. Mungkin tidak sempurna, tetapi sekurang-kurangnya semuanya di bawah kawalan.

Kita kena tahu yang mana satu lebih penting (priority), yang mana satu boleh diselesaikan dahulu, atau mungkin kita boleh gabungkan dua kerja dalam satu masa?

Perlu juga simplify urusan seharian dalam erti kata lain kurangkan sifat suka membaca perkara yang tidak berfaedah di internet, limitkan window shopping apatah lagi bergossip. Kena tahu beza perkara yang membuang masa dan juga sia-sia.

In shaa Allah pada entri seterusnya saya akan kupas sedikit lagi berkenaan pengurusan masa bekerja di rumah ini kepada detail lebih sedikit iaitu pengurusan masa bekerja di rumah bersama-sama anak-anak. 

Terima kasih kerana sudi membaca.

Nota: Kepada yang berminat ingin tahu berkenaan Akademi Bekerja Di Rumah, boleh email saya di tinicraft@gmail.com.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...