Check this out

Wednesday, February 10, 2016

BELAJAR SETIAP HARI

Entri 114
 
Teks: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN
Foto: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN
 
 
Semasa makan bersama-sama di meja makan, suami tanya pada anak-anak seorang demi seorang.
 
"Apa yang kamu pelajari dari lawatan kita ke Hwacheon Ice Festival haritu?," sudah menjadi tabiatnya memastikan anak-anak dapat sesuatu selepas setiap aktiviti.
 
"We have to be patient," jawab Fahmi, tahu yang dia agak tidak sabar sewaktu festival tersebut dan akhirnya dia dapat pancing seekor ikan.
 
"Never give up", giliran Tasnim menjawab.
 
"We have to stick together with our family", jawab Hanaa, yang akan masuk 4 tahun bulan Mei nanti. Dia juga tidak ketinggalan belajar sesuatu.
 
Ini adalah rutin kami yang asalnya idea suami, setiap kali ke mana-mana kami akan bertanya kepada anak-anak apa yang mereka telah pelajari. Tidak kira apa sahaja aktiviti pun.
 
Saya sangat kagum dengan suami, dia akan cuba kreatif dan cipta momen bersama anak-anak setiap kali ada masa terluang.
 
Dia sentiasa sibuk bekerja tidak kira waktu, kadang-kadang pulang ke rumah, anak-anak sudah terlena dan keluar keesokan harinya sebelum anak-anak bangun.
 
Jadi, setiap kali ada waktu terluang, dia akan cuba habiskan masa dengan anak-anak dengan cara dia tersendiri. Dia akan buatkan anak-anak akan teringatkan momen itu, lain dari apa yang mereka dapat dari saya.
 
Seperti festival ini, saya agak penakut. Cuba cadangkan suami agar dia sahaja masuk ke sini kerana lantai ais membeku ini nampak licin.
 
Tetapi dia berkeras untuk semua mencuba termasuk si kecil Hanaa.
 
Walaupun tidak semua anak-anak mendapat ikan, tetapi suami mahu mereka belajar sesuatu yang lebih bermakna dari sekadar aktiviti ini.
 
Setiap orang hanya dihadkan tiga ekor ikan sahaja, jadi kami berdua cuba memancing sebanyak mungkin untuk kuota anak-anak juga menjadikan jumlah ikan 15 ekor.
 
 
 
 
Fahmi sepertinya tidak terkata setelah lebih sejam mencuba dia dapat memancing seekor ikan pada akhirnya.
 
 
 
Dua adik perempuannya ini masih sabar menanti walaupun sesekali kedua-duanya hampir menangis kerana sejuk dan bosan menunggu ikan.
 

 
 
Masih mampu tersenyum dan bergaya seperti biasa. 
 
 
Bukan tamak, tetapi terpaksa pegang kedua-dua pancing apabila suami sibuk melayan anak-anak.
 
 
Pertama kali memancing ikan, saya agak takut apabila melihat ikan bergerak-gerak.
 

 
 
Alhamdulillah, hasil tangkapan pada hari tersebut. Kami hanya makan dua ekor di situ (ada servis bakar ikan) dan selebihnya bawa pulang ke rumah.
 
 
 
Festival ini berlangsung tiga minggu sahaja pada musim sejuk di bulan Januari. Kami bernasib baik kerana penganjur sememangkan mengasingkan tempat orang tempatan dan orang asing memancing. Jika tidak, sepertinya agak sukar untuk kami mendapat peluang  sebegini dek orang Korea yang terlalu ramai datang pada hari tersebut.
 
Jika mungkin pada masa akan datang anda berpeluang datang ke Korea, mungkin boleh sertai aktiviti sebegini. Untuk maklumat lanjut berkenaan festival ini,boleh lawati laman web Visit Korea .

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...