Check this out

Thursday, January 21, 2016

HIKMAH MUSIM SEJUK

Entri 106

Teks: KHUSHARTINI MAKARULZAMAN
Foto: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN

Minggu ini adalah minggu yang paling sejuk di Seoul untuk musim sejuk kali ini. Suhu dalam -6 celcius sehingga -16 celcius.

Matahari ada, nampak seperti panas, tetapi lain pula suhu cuacanya.

Angin bertiup agak kuat, menambahkan lagi kemerahan hidung seolah-olah membeku dan jari jemari seperti tidak terasa kerana kesejukan walaupun sudah memakai stokin tebal dan sarung tangan kulit.

Namun, rutin harian perlu diteruskan seperti biasa. Anak-anak masih bersekolah, jadi saya perlu keluar pagi untuk menghantar mereka ke tempat perhentian bas dan menjemput mereka pula pada waktu petang.

Walaupun jaraknya agak dekat dari rumah ke tempat bas, tetapi saya perlu bersiap sepertinya hendak berjalan jauh kerana cuaca yang terlampau sejuk. Masa bersiap pagi untuk anak-anak juga lebih lama dari biasa dek pakaian sehingga empat lapisan.

Kemudian, saya cepat-cepat kembali ke rumah. Hanya "berhibernasi" sepanjang hari sambil membuat kerja-kerja rumah.

Anak-anak pun sama, rutin persekolahan hanyalah dijalankan di dalam kelas ataupun di dalam bangunan sekolah sahaja.

Tetapi suami, perlu berjalan hampir 1 kilometer dari rumah untuk ke perhentian bas pada waktu pagi dan begitu juga pada waktu pulang di sebelah malam. Tidak terbayang sejuknya dia berjalan dalam suhu sebegini.

Itu belum lagi apabila dalam keadaan hujan. Demi sesuap nasi, rutin kerjanya diteruskan seperti biasa. Begitu juga dengan orang-orang lain di sekeliling.

Berat lagi ujian bagi yang bekerja di luar bangunan. Mungkin bagi mereka sudah terbiasa, tetapi masih boleh nampak siksanya. Jalannya laju-laju dari satu destinasi ke destinasi yang lain.  Seluruh badan dari hujung kepala ke hujung kaki, lengkap berbungkus.
 
Hikmahnya musim sejuk ini, mata tidak sakit memandang. Semuanya berpakaian sopan dan berselubung tebal. Ada yang seperti memakai tudung, membaluti telinga dan seluruh leher dan muka. Hanya nampak dua biji mata.
 
Kalau tidak, di musim panas, semuanya terdedah. Pernah semasa berjalan di Itaewon, anak-anak menutup muka. Katanya, seksi lah! Saya tersenyum sendiri apabila teringat gelagat anak-anak di musim panas.
 
Sungguh unik alam ciptaan Allah. Dia ciptakan ada tempat sejuk, tetapi dalam masa yang sama ada tempat lainnya panas.

Semuanya penuh rahsia Dia. Hanya kita yang perlu teroka hikmahnya.

Nota:

Ini adalah antara penampilan saya apabila keluar rumah pada musim sejuk terlampau begiini. Bukan sahaja jaket tebal dan labuh, tetapi juga hampir menutupi seluruh muka. Anak-anak pun sama.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...