Check this out

Saturday, October 31, 2015

MENGAJAR ANAK BERSEDEKAH & NIKMAT ISLAM

Entri75

Teks: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN
Foto: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN

Bersedekah adalah amalan yang perlu diterapkan dalam jiwa kanak-kanak dari kecil.

Amalan seperti ini bukanlah amalan yang hanya boleh diberitahu sahaja tanpa amali. Malah lebih senang lagi jika ianya ditunjukkan sendiri di depan anak-anak dan lebih baik lagi jika dijadikan amalan keluarga. Secara tidak langsung, anak-anak lebih cepat "tangkap" yang aktiviti seperti ini adalah satu amalan mulia.

Ini adalah gambar di Masjid Itaewon Seoul. Ada kotak derma/sedekah untuk pembinaan tambahan masjid nanti. Mereka masih mengumpul dana untuk penambahbaikan masjid yang mana umat Islam di sini semakin bertambah bilangannya, alhamdulillah.
Pandangan dari dalam masjid. Selepas waktu bersolat, terdapat beberapa orang yang masih beriktikaf di dalam masjid.


Tiang luar masjid ini boleh dilihat dari rumah kami dan kadang-kadang kedengaran sayup bunyi azan berkumandang. Alhamdulillah atas nikmat iman dan Islam. Di perantauan, nikmat ini terasa sangat manis sekali. Alhamdulillah.Gambar di bawah adalah seorang orang Korea bertanya kepada saya tentang agama Islam. Dia berminat melihat gambar umat Islam sedang menunaikan haji di Kota Suci Makkah. Katanya, dia teringin untuk ke sana melihat sendiri suasana tersebut. Dengan bahasa Inggerisnya yang sangat terhad, saya berusaha untuk menggunakan perkataan yang ringkas.

 Di sini, setiap kali kami ke masjid, terdapat ramai pelawat Korea yang mencari maklumat di Masjid dan juga melihat suasana orang Islam bersolat. Mengikut statistik pembacaan saya, seramai 51% orang Korea adalah Atheis (tidak beragama) dan mungkin disebabkan itulah mereka masih mencari-cari pegangan mereka. Saya amat kagum melihat kesungguhan mereka untuk ke Masjid untuk mendapatkan maklumat. Ada beberapa kali mereka menanyakan di mana untuk mendapatkan tudung seperti saya.

Semoga hidayah milik mereka.No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...