Check this out

Saturday, April 16, 2016

DUA SAHABAT, MALAYSIA DAN JEPUN

Entri 137

Teks: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN
Foto: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN

Lily dan keluarganya akan pulang ke Jepun untuk menetap di sana tidak lama lagi. Lily juga sudah berhenti sekolah yang sama dengan Tasnim dan berpindah ke sekolah antarabangsa Jepun di sini sebagai persediaan sebelum balik ke negaranya.
 
Memandangkan mereka sudah lama berkawan baik dan sudah lebih sebulan tidak berjumpa, kami menemukan mereka di sebuah restoren Turki di Itaewon sewaktu musim sejuk yang lepas.

Keluarga mereka sangat sopan dan baik hati. Tahu serba sedikit berkenaan Islam, ibu bapa Lily telah meminta kami memilih restoren halal yang sesuai. Setelah berbual, ternyata kami tidak membuat pilihan kerana menurut bapa Lily, dia amat menggemari makanan Turki kerana sudah beberapa kali ke negara Turki atas urusan kerja.

Sambil makan, anak-anak tidak melepaskan peluang untuk bermain, melukis, mewarna dan sebagainya.
 
Seronok melihat mereka berkawan. Lily dan Tasnim berkawan di sekolah tetapi tidak kekok bermain dengan Hanaa dan Fahmi.
 
Anak-anak, apabila mereka bermain dan berborak sesama mereka, semuanya kelihatan teruja seperti tiada apa-apa masalah.
 
Seingat saya, pada waktu itu kami semua mendapat mesej Red Alert untuk berada di luar kerana suhu terlalu sejuk iaitu -18c sehingga -25c. Sangat sejuk. Tetapi memandangkan keluarga mereka sudah tidak ada masa lagi, kami masih teruskan rancangan untuk makan malam bersama.
 
 
 
 
 
Keluarga ini sangat baik dan sangat easygoing. Mereka bawa set kertas origami (dari Jepun). Ayah Lily, menunjukkan kami cara-cara membuat burung dari kertas tersebut. Tangannya sangat tangkas, sangat menunjukkan bahawa orang-orang Jepun sudah serasi dengan seni origami.
 

 
 
 
Sebelum berpisah, mereka berdua bertukar-tukar hadiah kenangan bersama.


 
Keluarga ini bercadang untuk ke Malaysia pada cuti musim panas nanti untuk menikmati durian. Tak sangka mereka suka durian yang kebiasaannya dibeli yang sejukbeku dari pasaraya.

Semoga persahabatan dua keluarga ini kekal selamanya.

Ibu Lily berkata kepada kami, "You are our best family friend in Korea!"
 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...