Check this out

Friday, September 4, 2015

HANBOK -PAKAIAN TRADISIONAL ORANG KOREA (KOREAN TRADITIONAL COSTUME)

Entri 39

Teks: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN
Foto: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN

Kami juga seperti orang lain yang datang ke Korea tidak akan melepaskan peluang untuk mengambil gambar dengan baju tradisional orang Korea iaitu Hanbok.

Ia agak mahal untuk dibeli dan bagi kami tidak berbaloi jika membelinya sekadar untuk bergambar. Jadi, kami mencari sedikit informasi di Google. Ramai yang berkongsi akan tempat-tempat untuk mengambil gambar sebegini dan ada di antaranya meletakkan harga untuk pakai dan bergambar.

Kami cuba ke Seoul Global Cultural Centre di bandar Seoul untuk merasai pengalaman memakai pakaian tersebut dan ianya PERCUMA!. Boleh rujuk di SINI dan SINI untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Agak susah juga untuk memastikan semua orang dalam keadaan bersedia untuk mengambil gambar! Anak-anak agak rimas kerana tidak biasa.
 

 
 
Mengabadikan juga kenangan memakai hanbok ini. Suami memakai pakaian raja katanya.


 
 
Oh ye, kita perlu mendaftar dahulu untuk mengambil giliran. Sementara itu kami melihat keadaan sekitar. Saya dan suami sempat membuat "Stress Test". Hanya boleh dikendalikan sendiri dan hanya untuk orang dewasa. Menarikkan? Ianya juga percuma.
 

 
Apron Sutera Korea. Sangat cantik. Bentuknya juga unik. Sayang kalau hendak diguna. Cantik juga sebagai hiasan.

 
Terdapat juga pelbagai cenderahati di sini. Namun harganya agak mahal berbanding dengan Pasar Namdaemun.
 Si budak kecil yang agak teruja memakai hanbok pada mulanya. Kemudian minta ditanggalkan.  
Anak-anak sudah makin membesar. Kami harus datang lagi ke sini untuk mengambil gambar lagi sebagai kenangan sebelum pulang ke Malaysia nanti.
 No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...