Check this out

Friday, September 4, 2015

YEOUIDO SPRING FESTIVAL, KOREA

Entri 38
 
Teks: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN
Foto: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN
 
 
Yeouido Spring Festival atau dikenali juga Yeouido Cherry Blossom Festival adalah antara festival yang paling popular di musim bunga. Ia diadakan pada awal bulan April yang mana jadual itu adakalanya berubah sedikit mengikut tempoh pokok sakura ini berbunga.
 
Cantik, kembang mekar, putih bersih tetapi biasanya hanya bertahan selama dua minggu sahaja.
 
Bagi yang ingin merancang lawatan ke Korea pada masa akan datang terutamanya pada musim bunga, bolehlah masukkan agenda ke sini sebagai agenda utama. Rugi kalau dah datang tidak ke sini
 
Ini pengalaman pertama kami ke sini, iaitu pada musim bunga tahun lepas. Hanya mencari maklumat di "google", kami sampai ke sini. Dalam perjalanan dari stesen subway Yeouido ke tempat festival, kami terjumpa seorang rakyat Malaysia berbangsa Cina.
 
Pada mulanya saya ingatkan dia adalah orang Korea. Memandangkan dia asyik melihat keletah anak-anak saya, saya bertanya padanya.
 
"Anyeonghaseyo. Yongo haseyo?" (Hello, bolehkan anda berbahasa Inggeris?)
 
Dia kemudiannya menggelengkan kepala kerana tidak faham bahasa korea.
 
Jadi saya bertanya lagi. "Where are you from?".
"Malaysia". Jawabnya.
 
Saya teruja lalu terus berborak panjang dengannya dalam Bahasa Melayu. Tidak kekok, dia fasih berbahasa Melayu. Dia orang Johor dan tinggal di Johor tetapi bekerja di Singapura. Datang melancong ke Korea buat kali kedua, kerana jatuh cinta dengan pemandangan dan keindahan alam semulajadi di sini. Katanya, dia datang bersama kawan-kawan, tetapi yang lain semuanya masih lena di ulit mimpi dek penangan shopping sehingga lewat malam. Hanya dia sahaja yang suka menikmati keindahan alam, jadi dia pilih untuk berjalan sendiri.
 
Memandangkan kami menuju arah yang sama, kami bergilir-gilir mengambil gambar untuk kenangan. Dia banyak membantu kami sekeluarga untuk bergambar. Kami juga mengajaknya bersama untuk berkelah di tepi taman sambil menikmati udara segar dan keindahan bunga sakura di sepanjang jalan di situ.
 
Di sini saya tampilkan gambar-gambar di festival ini untuk rujukan kawan-kawan yang ingin ke sana pada tahun depan. Rancang perjalanan anda lebih awal, susun jadual dengan teliti untuk tidak terlepas apa-apa yang menarik di Bumi Sonata ini.
 
Nota: Untuk maklumat lanjut berkenaan festival ini dan ditempat lain-lain juga bolehla rujuk di SINI.

 
 
 
 

 

 


 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...