Check this out

Friday, August 28, 2015

CHILDREN MUSEUM, GWANJIN-GU, SEOUL

Entri 24

Teks:KHUSHARTINI KAMARULZAMAN
Foto:KHUSHARTINI KAMARULZAMAN

Berada di negara orang membuatkan kami banyak masa bersama. Selain dari sibuk bekerja, suami cuba sedaya upaya menghabiskan masa bersama terutamanya dengan anak-anak. Walaupun sudah pulang lewat malam, tetapi keesokan harinya jika hujung minggu, dia akan bersemangat untuk membawa kami keluar. Ya, saya tidak dapat membawa ketiga-tiga anak keluar berjalan-jalan tanpa suami. Sebab itulah jika tiba cuti sekolah, kami hanya habiskan masa di rumah di hari biasa kerana suami bekerja.
 
Ini adalah lawatan kami pada musim sejuk yang lepas ke Children Museum di Gwanjin-gu, Seoul. Saya bersyukur kerana dengan sedikit usaha mencari maklumat di internet, saya menemui tempat ini. Laman webnya disediakan dalam  beberapa bahasa termasuk bahasa Inggeris. Kami memilih untuk ke sana memandangkan cuaca di luar agak sejuk. Aktiviti indoor menjadi sangat popular di musim sejuk kecuali aktiviti yang melibatkan musim salji, harus di luar!
 
Tempat ini memang ditubuhkan oleh Seoul City Government untuk merangsang dan meningkatkan daya imaginasi dan kreativiti kanak-kanak. Di sini saya kongsikan beberapa gambar semasa kami di muzium kanak-kanak ini. Pelbagai aktiviti menarik disediakan. Dari memandu kapal angkasa, pentas pertunjukan fesyen sehinggalah peluang menjadi orang kurang upaya. Kami menghabiskan masa selama tiga jam di dalam, memakan bekalan makanan ditempat khas yg disediakan, dan juga kami bersolat di tempat yang sedikit tertutup. In shaa Allah kami akan ke sini lagi untuk musim sejuk yang akan tiba tidak lama lagi.
 
Di sini juga saya lampirkan beberapa maklumat penting berkenaan muzium ini dalam bahasa Inggeris bagi memberi panduan kepada English readers.
 
Alamat

216, Neungdong-ro, Gwangjin-gu, Seoul
서울특별시 광진구 능동로 216 (능동)


Admission / Participation Fees

Individuals: 4,000 won
Groups: 3,000 won (20 children and more)

※Free: Under 36 months old / the diabled and one accompanying person / seniors over 65 years and annual members (proof required)

Inquiries

1330 Travel Hotline: +82-2-1330 (Korean, English, Japanese, Chinese)
• For more info: +82-2-6450-9500
Seoul Children's Museum Website

Operating Hours
10:00-18:00 (* Last admission is one hour before closing.)
Every Monday, New Year’s Day, Seollal (Lunar New Year’s Day) & Chuseok (Korean Thanksgiving Day) Holidays, repairing period

 
 

 
 
 
 
 

 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...