Check this out

Friday, August 21, 2015

JAUH DI MATA, DEKAT DI HATI

Entri 14
 
 
Teks: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN
 
Foto: KHUSHARTINI KAMARULZAMAN

 
 
 
Gambar ini diambil suatu ketika dulu, iaitu bulan Mei 2014. Ini adalah situasi biasa yang dapat disaksikan apabila kami membuat panggilan video kepada ibubapa atau keluarga di Malaysia. Walaupun agak kerap berbuat demikian, tetapi anak-anak masih sama, amat teruja. Semuanya akan duduk berkumpul bersama dan masing-masing tidak berhenti bercakap. Kadang kala agak lucu apabila Daniel dan Damia tidak putus asa untuk bercerita kepada nenek (ibu suami) atau tokma (ibu saya) yang keduanya amat terhad bahasa Inggerisnya. Daniel dan Damia masih lagi memahami bahasa Melayu tetapi agak teragak-agak apabila menuturkannya.

Saya dan suami sentiasa menitikberatkan hal ukhuwah keluarga kepada anak-anak. Selalu bercakap dengan mereka akan Nenek dan Atuk serta Tokma dan Tokbah di kampung. Kami mahu mereka tidak lupa yang mereka mempunyai ramai sanak saudara di Malaysia. Dalam masa yang sama, kami sentiasa ingatkan mereka supaya bila sudah besar, jangan lupakan Mama dan Papa. Walaupun mereka agak sukar untuk mengingati semua nama-nama pakcik dan makcik mereka, tapi cukuplah mereka memberi reaksi "Oh, I know her/him", "I remember this person".

Walau apa pun, mesej yang saya ingin sampaikan di sini adalah, walau sejauh mana kita sekali pun, selalulah hubungi ibu bapa kita.  Jangan kita lupa, apabila mereka sudah tua dan tiada anak-anak di sisi, mereka amat sunyi. Walau tidak dapat bertentang mata, tetapi dapat mendengar suara dan melihat video kita dan anak-anak adalah sesuatu yang amat membahagiakan mereka.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...